Sosyal Medya

Güncel

CHP’den ’dokunulmazlık’ açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlık konusunda, 'CHP’nin içinde dokunulmazlığın kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı olmasını, savunmayan hiçbir milletvekilimiz yok' dedi.



CHP Grup BaÅŸkanvekili Özel, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun gensorusu ile ilgili; Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Çevre ve Åžehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkında verilen gensoru hakkında; Ä°stanbul milletvekili Gürsel Tekin, İçiÅŸleri Bakanı hakkındaki gensoru görüşmelerinde Ä°stanbul Milletvekili Ali Åžeker ve grup adına Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya, Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı ile ilgili ise EskiÅŸehir Milletvekili Gaye Usluer, grup adına Bursa Milletvekili Lale Karabıyık'ın konuÅŸacağını belirtti. Özgür Özel, 23 Nisan'ın özel gündem olduÄŸunu hatırlatarak, “Bugünlerde tarafsız olarak seçilen ama 'benden tarafsız olmamı kimse beklemesin', 'Türkiye'de fiilen sistem deÄŸiÅŸti' diyen, ‘Anayasa'ya uymam, Anayasa'yı bana uydurun' diyen, baÅŸkanlık sistemini isteyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ortaya çıkardığı iklime, oluÅŸturmaya çalıştığı algıya yönelik olarak beklenen oldu. Karara ÅŸaşırmadık. 23 Nisan resepsiyonunu iptal ettiler. Bundan önceki 11 bayramdan 5 tanesini kutlamaları çeÅŸitli gerekçelerle iptal edilmiÅŸti” dedi.

RESEPSÄ°YONUN Ä°PTALÄ°

Meclis Başkanının 23 Nisan resepsiyonunu iptal ettiğini söyleyen Özel, şunları söyledi:

“Bu iptali BaÅŸkanlık Divanı toplantısında almadı, gruplara danışarak almadı. Bu kararı biz basından öğrendiÄŸimizde Meclis BaÅŸkanlığı'na sorduÄŸumuzda ‘resmi bir karar yok' dediler. Protokol BaÅŸkanlığına sorduÄŸumuzda henüz kendilerine bir talimat verilmediÄŸi için, resepsiyon hazırlıklarına devam ediyorlardı. Kim talimat veriyor, bu kararı kim alıyor, nereye yazıp da alıyor, kime nasıl tebliÄŸ ediyor, belli deÄŸil. Böyle bir Meclis yönetimi olmaz. bu gerçekten Sayın Ä°smail Kahraman'ın Meclis'te sarayın meclis gözlemcisi, sarayın Meclis temsilcisi sıfatıyla görmüş olduÄŸu bir iÅŸlevden baÅŸka bir ÅŸeye yaramıyor.”

Özel, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 23 Nisan resepsiyonunun iptalinin algı yönetimi olduÄŸunu belirterek, “Elbette müzik çalmayacak. Müzik demiÅŸken ÅŸehitler gelirken halay çeken AKP'li vekillere söylemeleri gerekirdi. Elbette ortak acılarımızın farkındayız. Ama bu Meclisin kuruluÅŸ gününde Meclis'te bu güne uygun olarak bu resepsiyon yapılacak. Ancak Meclis'te Sayın Genel BaÅŸkanımız grup toplantı salonumuzda çok sayıda çocukla bir araya gelecek, grup toplantısı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Çok sayıda aydın, temsilciler bulunacak. 23 Nisan'ı, Parlamenter sistemi, tek adam rejimini sürdürebilecek ‘padiÅŸahlığınızı mı devam edeceksiniz, çarlık mı ilan edeceksiniz' ' diyenlere ‘illa ki Cumhuriyet, Parlamenter sistem' diyen Atatürk'ün mesajını çocuklarla paylaÅŸacağız. Günün ÅŸartlarına saygılı ÅŸekilde yaÅŸamayı düşünüyoruz” diye konuÅŸtu.

CHP'DE KARÅžI OLAN Ä°SÄ°MLER

Özel, CHP'de 120 milletvekilinin dokunulmazlığa karşı çıktığını soran gazeteciye şöyle yanıt verdi:

“CHP'nin içinde dokunulmazlığın kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı olmasını, savunmayan hiçbir milletvekilimiz yok. Bugün gelinen noktada Adalet ve Kalkınma Partisi bizim kurumsal olarak kendilerine üç ana tarihte önerdiÄŸimiz, 2003'te ‘Bu yargıyla mı' diye reddettiklerinde, 2010'da ‘seçilmiÅŸleri atanmışlara boÄŸdurmayız' diye reddettikleri, 2013-2014 ‘paralel yargı şüphesini' ifade ederek karşı çıktıkları bu dokunulmazlık meselesinde Sayın BaÅŸbakan ‘hodri meydan' dedi. Ä°ki ÅŸeye dikkat etmek gerekir; ‘Hodri meydan' derken kendinizi ve Bakanlar Kurulu için diyeceksiniz. Sayın DavutoÄŸlu'nun tavrı sahte kabadayı tavrıdır. Geriye kalan 315 milletvekilinden 22 bakan seçiyor, seçtiÄŸi Bakanlara bütçeyi emanet edecek, ihalelere imza atacak, bunları dokunulmazlık zırhında tutacak. Ä°cra görevi vermediÄŸi belli sayıda milletvekili dokunulmazlığı üzerinden sahte kabadayılık yapıyor. Sizin dokunulmazlık dosyanız olmadığı halde, Bakanları ve baÅŸkanı bu iÅŸin dışında itmeye kim tutuyor.”

ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİ

CHP'li Özel'e, CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Åžeref Malkoç'un "Anayasa'nın ilk üç maddesinin hatalı olduÄŸu" yönündeki sözleri hatırlatıldı. Özel, “Ãœzerine yemin ettiÄŸimiz dördüncü madde kendisinin ve kendisinden önceki üç maddenin deÄŸiÅŸtirilemeyeceÄŸinin teklif dahil edilemeyeceÄŸini söylüyor. Ä°lk üç madde hatalı derken, ÅŸunu sormak gerekiyor. Devletin yönetim ÅŸeklinin Cumhuriyet olduÄŸuna mı karşı çıkıyor? Ay yıldızlı bayrak, Türkiye Cumhuriyetinin bayrağına mı karşı çıkıyor? Ulusal marşı Ä°stiklal Marşıdır, buna mı karşı çıkıyor? Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, demokratik devlettir, buna mı karşı çıkıyor. Bunların her birinde laik tanımı yok” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.